sobota, 26 kwietnia 2014

Roladki drobiowe z papryką i pieczarkami

Dzisiejszy przepis na drobiowe roladki jest wyjątkowo prosty i szybki do wykonania. Nie trzeba się natrudzić, żeby wyczarować smaczne, kolorowe i pożywne danie. A do tego, jeśli zajdzie potrzeba można zmienić ich przeznaczenie i podać pokrojone w plasterki roladki na zimną przystawkę na domowym przyjęciu. Mały nakład pracy, a jakie  efekty J
 

 Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy ziołowej do kurczaka
po ¼ kolorowych papryk (czerwonej, zielonej, żółtej)
1 cebula
15 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka oliwy do obsmażenia roladek
sól i pieprz
oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania
¼ szklanki wywaru z warzyw

  
Wykonanie:
Filety po umyciu, osuszyłam ręcznikiem papierowym, rozbiłam delikatnie tłuczkiem, obsypałam i natarłam przyprawą ziołową, następnie  pod przykryciem wstawiłam na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie cebulę posiekałam, papryki pokroiłam w drobną kosteczkę, pieczarki również drobniutko posiekałam. Wszystkie warzywa wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę. Chwilę poddusiłam, przyprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam do przestudzenia.
 
 
 
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 °C.
Na płaty filetów rozłożyłam farsz. Zwinęłam w roladki. Można spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką bawełnianą. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy i włożyłam roladki. Szybko podsmażyłam z każdej strony, żeby białko mięsa się ścięło i natychmiast przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i zalałam ¼ szklanki wywaru warzywnego. Mięso włożyłam do piekarnika pod przykryciem na 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia roladki obróciłam na drugą stronę i ponownie wstawiłam do piekarnika, tym razem bez przykrywki.
 
 
 
Gorące roladki podałam z ryżem. Można podać dowolnie, z makaronem, pieczonymi ziemniaczkami. Smakują wybornie. Farsz jest doskonały, aromatyczny dzięki papryce. A widok? ... kolorowy J Spróbujcie zjeść kolorowy, smaczny obiad.
 
 
 
 
 
Roladki można również podać na zimno. Pokrojone w plasterki i rozłożone na półmisku wyglądają pięknie, kolorowo i zachęcająco.
 
 
 
 
 
 
Zachęcam więc Was do zjedzenia takich roladek i życzę SMACZNEGO! Krys

 

34 komentarze:

  1. Super smaczne roladki Krysiu, ja po prostu uwielbiam takie drobiowe roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu roladki wyglądają rewelacyjnie- iście wiosennie:) już nie mogę doczekać sie świeżych naszych warzyw:) bardzo miłego dnia Ci życzę:)pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak rano, a mnie już ślinka leci na takie pyszności i o obiedzie myślę:)
    Pycha:)
    Pozdrawiam Krysiu cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre nadzienie :) lubię tak podane mięsko-efektownie wygląda i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczarki chyba bym wygrzebała, ale ze zdrową papryczką to bym pochłonęła ze smakiem :))
    Miłego weekendu!
    Uściski Pani Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie wyglądają pyszności, aż ślinka leci :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe danie z fileta. Ja preferuję do obiadu mięsa innych gatunków, natomiast tak podane chętnie widziałbym na zimno np. do przekąski, jak pokazane na dwóch ostatnich zdjęciach. Ale pochwalam pomysłowość na tak zaprezentowane danie. Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby takie proste danie a jednak urozmaicone. Zjadłabym i na ciepło do obiadu i na zimno do chleba. To nadzienie to moje ulubione składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają znakomicie! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. moje smaki:D bardzo często goszczą na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie się prezentują i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu, jesteś cudowna - takie roladki to genialny pomysł!!! już mam pomysł na niedzielny obiad :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają rewelacyjnie Krysiu,bardzo wiosennie,jedynie papryki bym się pozbyła jakby nikt nie patrzył :) Za to pieczarki kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie pychotki u Ciebie! Pięknie podane, buziaki dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne roladki Krysiu, też takie czasami robię, lubię pieczarki...pozdrawiam i miłej niedzieli życzę...

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszny obiad, bardzo lubię tego typu roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam dzisiaj na obiad roladki. Wyszły rewelacyjnie. U mnie są kluski śląskie z Pani przepisu. A do tego surówka z marchewki i jabłka. Pyszny obiad. Pozdrawiam, L.

    OdpowiedzUsuń
  18. jak zwykle apetycznie i pięknie przygotowane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wiosennie kolorowe danie i za pewne niezwykle smaczne :) chętnie wypróbuje taki wariant obiadowy :0 pozdrawiam serdecznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny obiad! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dlaczego ja tu nie zajrzałam rano, jak się głowiłam, co na obiad zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają znakomicie - tak apetycznie i wiosennie! Bardzo ciekawy pomysł na farsz. Dziękuję za kolejną, pyszną inspirację na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jemy wszystkimi zmysłami,ale przede wszystkim oczami. Uwielbiam takie kolorowe potrawy,
    bardzo poprawiają mi humor.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe takie roladki :) Muszę zrobić takie na obiad w majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetyczne - pycha !!! Robię podobne roladki i bardzo je lubimy :))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. apetyczne roladki i takie kolorowe

    OdpowiedzUsuń
  27. Takie roladki często sobie serwujemy na niedzielę. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam i potwierdzam, są bardzo smaczne, fajnie wyglądają. Goście byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  29. czy te pojedyńcze filety przecina się na pół przed ich rozbiciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pojedynczych filetów nie przecinam w ogóle. Tylko lekko rozbijam. Pozdrawiam :)

      Usuń