Pyszny, puszysty sernik, który
piekłyśmy kiedyś z moją Mamą. Tak bardzo nam smakował, że stał się „dyżurnym
ciastem” pieczonym bardzo często. Do czasu, oczywiście J Postanowiłam teraz „odkurzyć”
przepis i upiec ten smaczny sernik na Święta Wielkanocne.
(foremka 40x24x7 cm)
Składniki:
4 jajka
15 dag cukru pudru
1 kg sera półtłustego
100 g masła
100 g masła
½ szklanki mleka w proszku
zapach cytrynowy
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
4 jajka (3 żółtka i 1 całe
jajko) (białka zostawić)
1 kostka margaryny (250 g)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
Ponadto:
2 puszki brzoskwiń po 460 g
netto
1 łyżka cukru pudru do piany
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę z cukrem i margaryną
posiekałam nożem. Dodałam żółtka i jajko,
śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do
lodówki na 4 godziny. Można podzielić na dwie części i jedną włożyć do zamrażarki.
Wówczas będzie łatwiej ścierać ciasto na tarce.
Masa serowa:
Ser przekręciłam przez
maszynkę 2 razy.
Piekarnik nastawiłam na 180° C.
Brzoskwinie wyjęłam z puszki,
żeby odsączyć z soku.
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka,
cukier i masło utarłam w mikserze na
gładką masę. Wsypałam mleko w proszku i zapach cytrynowy. Dodałam ser i wymieszałam.
Z pozostawionych 3 białek ubiłam sztywną pianę i przełożyłam ją do masy serowej.
Wymieszałam tak, żeby piana dokładnie połączyła się z masą.
Ciasto kruche po wyjęciu z
lodówki utarłam na tarce prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uklepałam lekko powierzchnię. Wyłożyłam masę serową. Brzoskwinie po
przekrojeniu każdej połówki na 3 części wykładałam na masę tak aby
zapełnić całą powierzchnię.
Z 3 białek ubiłam pianę na
sztywno, dosypując pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru i wyłożyłam ją na brzoskwiniach.
Z zamrażarki wyjęłam ciasto i starłam na tarce jarzynowej bezpośrednio na pianę. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku
przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut. Następnie wyjęłam i
pozostawiłam do wystudzenia. Na drugi dzień obsypałam cukrem pudrem i pokroiłam.
Upiekłam wyjątkowo dużą
blaszkę tego pysznego sernika i tylko dwa dni mogliśmy się cieszyć jego
wspaniałym smakiem J
Każdemu smakował i wszyscy chcieli
dokładkę.
Polecam ten sernik i życzę
SMACZNEGO! Krys
Uwielbiam go!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu bardzo często kiedyś gościł.. zresztą, to dzięki niemu przekonałam się na nowo do serników! :D
Moje dwa ulubione składniki, brzoskwinie i ser!!! To coś sam raz dla mnie:) Pięknie wygląda ten sernik, aż ślinka napływa do ust :) Pozdrawiam Krys :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki :) a z brzoskwiniami to faworyt!!!
OdpowiedzUsuńSernik Krysiu uwielbiam, częstuję się i znikam. Walizki jeszcze nie spakowane. Jutro wyruszamy do Rzymu. Do zobaczenia!!!
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z moich ulubionych serników. Bardzo go lubię i mogę polecić tym, którzy go nie znają.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sernik jest bardzo delikatny a brzoskwinie dodają jeszcze lepszego smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki w każdej wersji!
OdpowiedzUsuńKlasyka, której chyba nikt nie odmówi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam taki sernik, wprawdzie po świętach jestem nasycona słodkościami, no ale może jeden kawałek... :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Robił ktoś ten sernik ? z tego przepisu? i...........?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, jest bardzo lekki i bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię ten sernik. Piekłam go kiedyś, ale zamiast mleka w proszku dawałam budyń śmietankowy w proszku. I dawałam jedną puszkę brzoskwiń. Nie podaruję sobie jeśli go nie upiekę. Akurat na najbliższy weekend. Dziękuję za przypomnienie
OdpowiedzUsuńCzęsto zapomina się stare przepisy i robi się po nowemu. Znam ten sernik. To był taki hit kilkanaście lat temu. Piekłam go również. Teraz też go upiekę bo to sprawdzony przepis na pyszny sernik.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny sernik i jest przepyszny- blacha potrafi zniknąć w kilka godzin:)
OdpowiedzUsuńpyszności, aż mi ślinka cieknie :) taki sernik upiekłam, gdy miałam 8 lat, od tamtej pory jest to jeden z moich ulubionych :)))))
OdpowiedzUsuńJak ja lubię dobre serniczki - oj aż brak mi słów! :))) Zazdroszczę domownikom, których podniebienia pieszczą te pyszności :]
OdpowiedzUsuńAle robisz ochotę, ja muszę się pilnować, wirtualna porcja serniczka nie zaszkodzi mi...pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńJak pięknie się prezentuje Twój serniczek :)) Uwielbiam go, moja mama często go robi :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda - już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńNiby mam dosyć jak na razie ciast,ale jak patrze na ten pyszny sernik,to mu bym się nie oparł.
OdpowiedzUsuńmoja teściowa robiła taki sernik, był pyszny
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie zachwycająco! Oj, rozkochały mnie w sobie serniki... na dobre :) Pozdrawiam po-świątecznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik Ci wyszedł! Uwielbiam go <3
OdpowiedzUsuńTakimi przepięknymi ciastami katujesz moje ciało które przeszło właśnie na dietę z powodu nadmiaru doznań w okresie świątecznym.
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam. Kawałeczek zawsze można :)
UsuńMajstersztyk! Brzoskwinie na górze, w zachwycającym kolorze, a sernik! tak apetyczny,że aż się prosi, by po niego sięgnąć.Cudnie przykryty pierzynką. Zdjęcia piękne.
OdpowiedzUsuńmmmm...jak ja dawno nie jadlam dobrego sernika...chyba zrobie w weekend :)
OdpowiedzUsuńZa jakiś czas skuszę się na pewno:):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Też go piekę, jest wspaniały, i zawsze się udaje;)
OdpowiedzUsuńwspaniały serniczek! z pewnością palce lizać
OdpowiedzUsuńAleż mi zapachniało . Cudowny ten sernik . Jutro kupuję ser , brzoskwinie i zrobię na majówkę :)))
OdpowiedzUsuńMniam , mniamm.....
Wyglada pysznie i mam ochote go zrobic. Mam tylko jedno pytanie: ile dodac tluszczu do masy serowej?
OdpowiedzUsuńUps. Umknęło mi. Dziękuję za ... to pytanie. Już uzupełniłam. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDzieki! Zrobilam! Dodalam 125 g i tez byl pyszny! Zostala niewielka koncowka w lodowce.
UsuńU mnie ten sernik bedzie czesto, bo jest naprawde dobry. Dziekuje za przepis:)
Bardzo się cieszę, że smakował. Pozdrawiam :)
UsuńWitam chcę upiec sernik z Pani przepisu ale mam pytanie jakie to mleko w proszku ma być bo nie kupuję mleka w proszku i jestem w tej kwestii zielona będę wdzięczna za poradę.Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńWitam. Ja kupuję mleko w proszku pełne. To ma być w proszku, nie granulowane. Ostatnio kupiłam o zawartości tłuszczu 26%, w paczce 400 g netto. Można trafić na opakowanie mniejsze.
UsuńTakie mleko często używam właśnie do mas, do deserów. Pozdrawiam :)
Dziękuję bardzo za szybką odp.i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
OdpowiedzUsuńWitam nie mogę nigdzie dostać mleka w proszku czym mogę go zastąpić żeby wyszedł taki apetyczny jak Pani?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam. Proszę dodać budyń śmietankowy, albo waniliowy (1 opakowanie) Przepraszam, że tak późno odpowiadam. Jestem poza domem. Dopiero zajrzałam do komputera. Pozdrawiam :)
UsuńPani Krysiu dostałam mleko serniczek wyszedł pyszny pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńWobec tego, wypada mi życzyć smacznego. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię brzoskwinie w cieście, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj tak takie serniki to ja uwielbiam, wspaniały Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńSernik bardzo dobry,aczkolwiek dla mnie trochę mało słodki,następnym razem dodam trochę więcej cukru.Pozdrawiam.Basia
OdpowiedzUsuń