poniedziałek, 8 czerwca 2015

Bulion warzywny wg przepisu Gordona Ramsay’a

Nie używam gotowych kostek bulionowych, ale chętnie przyprawiam do smaku zupy, sosy i inne potrawy. Więc czym doprawić? Podpowiedź znalazłam w książce Gordona Ramsay’a  Szef kuchni po godzinach* Bulion, który przygotowuję wg jego przepisu  sprawdził się znakomicie. Niewiele czasu potrzeba, żeby go przygotować a wtedy cała potrawa ma zupełnie inny smak. Przede wszystkim nie zawiera chemii, którą naszpikowane są  gotowe kostki bulionowe ze sklepów.
  
 
 
Składniki:
3 cebule
1 por
2 łodygi selera naciowego
6 marchewek
1 główka czosnku
1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu
1 listek laurowy
po kilka gałązek świeżych ziół: bazylii, tymianku, estragonu,  kolendry i natki pietruszki
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony
 oraz: 200 ml wytrawnego białego wina
 

 
Wykonanie:
Zioła opłukałam.  Warzywa obrałam,  umyłam i pokroiłam:  cebulę w kostkę, por , seler i marchewkę  w talarki, czosnek przekroiłam w poprzek na połowę.  
 

W dużym garnku umieściłam wszystkie warzywa, dodałam pieprz w ziarenkach i listek laurowy. Zalałam 2 l zimnej wody, wstawiłam na gaz i doprowadziłam do wrzenia. Pozostawiłam do gotowania około 20 minut. Dodałam świeże zioła, wlałam wino i ponownie zagotowałam.
 

Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zamieszałam. Odstawiłam na chwilę do ostygnięcia i przecedziłam przez sitko.
 
 
Gotowy bulion rozlałam do foremek do zamrażania lodu. Włożyłam do zamrażarki.  
 

Zamrożone kostki można przełożyć do woreczka foliowego i używać wg potrzeby do przyprawiania sosów, zup...
Tak przygotowany bulion można przechowywać w lodówce do 5 dni. Natomiast zamrożone kostki w zamrażarce  do 3 miesięcy.
Polecam ten sposób przygotowania bulionu warzywnego, bo warto mieć po ręką świetny, pozbawiony chemii bulion w kostkach. Smacznego!  Krys

* Świetna książka podzielona na 9 tematycznych działów. Doskonale opracowane przepisy. Warto  mieć taką książkę.

Polecam również:
Bulion drobiowy...
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

34 komentarze:

  1. Też nie używam kostek rosołowych. A taki bulion jest świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis- wykorzystam z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu przepis zapisuję, bo takiego jeszcze nie mam.
    Wszytko to co domowe ma może inny smak niż te sklepowe, ale jest o wiele zdrowsze i wiemy co jemy
    Miłego dnia Ci życzę i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie lekkie buliony. Są świetne także właśnie na wiosnę - lekkie, zdrowe. Fajny pomysł i kiedyś na pewno go spróbuję. Ale takie zupki czy to na wywarze mięsnym bądź warzywnym, lekkie, niezabielane robię często :) Bardzo mi smakują :) Fajnie się nadają przed daniem głównym do podania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki czysty i klarowny!!! Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super😉 do wypróbowania Krysiu😍 dziękuję u zapraszam do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe buliony to samo zdrowie i pełnia smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę pysznie. Sama nie robię takich bulionów, ale ten wygląda kusząco.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na kostkę rosołową, ja dodałabym od siebie jeszcze lubczyk :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie skorzystam z tego przepisu. Świetnie dobrane, aromatyczne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na domową kostkę rosołową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam o tym przepisie. Muszę go wypróbować i faktycznie przeznaczyć część na mrożenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też robię taki bulion i zamrażam, bo kostek sklepowych raczej nie stosuję, a Gordon jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł, przygotowuję podobne w domu, ale trochę inny skład więc chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na ciepłe dni idealny pomysł;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam domowy bulion w zamrażarce,ale skład zupełnie inny,teraz czas na Twój:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bulionik pierwsza klasa, też taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię podobnie Krysiu, mrożę i zawsze mam pod ręka...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł, bardzo przydatny w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny bulion :) Kostek nie używam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. no proszę, rewelacyjny pomysł! troszkę trzeba się przyłożyć ale potem jak znalazł! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Znam ten sposób, robię tak czasami. Kostek w swojej kuchni nie używam już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  23. u mnie w domu jakoś mało używa się bulionów.. ale za to rosół mojej mamy<3
    żyć nie umierać :D

    OdpowiedzUsuń
  24. No mnie się zdarzy niestety użyć kostki. Chyba też sobie zrobię takie bulionowe zapasy.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda świetnie, bardzo esencjonalny

    OdpowiedzUsuń
  26. Pomysł świetny. a kostek też nie kupuję. Pozdrowionka. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam, zamroziłam i już wypróbowałam. Polecam ten sposób na zamrożone kostki bulionowe. Trzymam w pudełku w zamrażalniku :)

    OdpowiedzUsuń
  28. czy przy takiej ilości marchewki bulion nie jest zbyt słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyczuwa się tej słodyczy. Ale oczywiście można zmniejszyć ilość marchewek, wg uznania. Najlepiej spróbować raz i potem dopasować do własnych smaków. Dla mnie jest OK. Pozdrawiam :)

      Usuń
  29. Czy te wino jest konieczne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Wino podkreśla smak. Nie ma konieczności dodawania go. Ale, jeśli ktoś woli... można spróbować. Pozdrawiam :)

      Usuń