Koniec karnawału „śledzikiem” się
nazywa. Przygotowałam na ten dzień śledzie na kilka sposobów. Moją pierwszą
propozycją są śledzie pod pierzynką z... warzyw i jajek
Składniki:
4 płaty śledziowe solone
1 cebula + 1 czerwona
4 ogórki konserwowe
1 duża marchewka
3 buraki
3 ziemniaki
1 jabłko
3 jajka
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
majonez
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Wykonanie:
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie około 3 godziny
zmieniając wodę dwukrotnie. Następnie pokroiłam na kawałki. Ziemniaki i buraki umyłam i
ugotowałam w mundurkach (w osobnych garnkach). Po wystudzeniu ziemniaki pokroiłam w drobną
kosteczkę, a buraki starłam na tarce jarzynowej. Marchewkę ugotowałam, a potem
drobno pokroiłam. Jajka ugotowałam na twardo i po przestudzeniu jedno
jajko posiekałam, a z dwóch oddzieliłam żółtka od białek i osobno starłam na
tarce o drobnych oczkach. Ogórki i cebulę posiekałam.
W przezroczystej, szklanej
misce układałam warstwami wszystkie składniki.
Na dnie ułożyłam śledzie, na które położyłam cebulę, oprószyłam pieprzem i posmarowałam cienką warstwą majonezu.
Kolejna warstwa to ziemniaki, marchewka i znów majonez. Dla smaku oprószyłam delikatnie solą. Z solą trzeba ostrożnie, żeby nie przesolić.
Następnie rozłożyłam ogórki, potem buraczki, posypałam szczyptą cukru i ostatni raz posmarowałam majonezem.
Na dnie ułożyłam śledzie, na które położyłam cebulę, oprószyłam pieprzem i posmarowałam cienką warstwą majonezu.
Kolejna warstwa to ziemniaki, marchewka i znów majonez. Dla smaku oprószyłam delikatnie solą. Z solą trzeba ostrożnie, żeby nie przesolić.
Następnie rozłożyłam ogórki, potem buraczki, posypałam szczyptą cukru i ostatni raz posmarowałam majonezem.
Na koniec rozsypałam jajka. Można również lekko oprószyć pieprzem. Końcowy efekt dekoracyjny zależy od Waszej wyobraźni
Taka sałatka ze śledziami pod
pierzynką z... warzyw wygląda i ładnie
i jest bardzo smaczna. Dla amatorów śledzi to jest alternatywa na podanie śledzi
inaczej
Mam nadzieję, że tak podane
śledzie zasmakują Wam a sposób przygotowania, jak widać nie jest trudny. Przygotujcie
i podajcie pięknie kolorową miskę śledzi z buraczkami, jajkiem.. Życzę SMACZNEGO! Krys
Super śledziki, uwielbiam je pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńOch, tak. Śledziki, śledziki. Pod każdą postacią. Ładna ta pierzynka:)
OdpowiedzUsuńKiedy mam na coś ochotę i zajrzę tutaj, to zawsze coś pysznego znajdę. Takie śledziki to mój przysmak. I właśnie dzisiaj zrobię pod taką pierzynką. Dzięki za przypomnienie. Aga
OdpowiedzUsuńKolorowa i te smaki....nasze!!!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!!!
Pozdrawiamy:):)
Tapenda
Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwielbiamy te śledzie:):)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pycha:)
przepyszna ! i piękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńWiosenne kolory, apetyczne zdjęcie - rewelacja :) Pozdrawiam serdecznie, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona sałatka:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie sałatki śledziowe!!! :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, trafiłaś na moje ulubione danie. Przygotowuję je przed Wielkanocą, ale także od tak bez okazji. Micha śledzi pod pierzynką znika w migu! A to przecież bomba kaloryczna, ale jaka pyszna! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis . Kolorowo i samcznie, musze tez sprobowac z tymi skladnikami, ja robie sledziki pod pierzynka tylko z ziemniakami, cebulka i marchewka oraz dodaje jogurt z majonezem, rowniez smakuje. Pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńDelicious! Lets follow each other?
OdpowiedzUsuńhttp://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/
uwielbiam tak podanego śledzika, pysznie bez dwóch zdań!
OdpowiedzUsuńŚledzik pod pierzynką jest cudowny, ale u Ciebie widzę go w wersji na bogato i to dopiero musi być smak :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ,smacznie!.
OdpowiedzUsuńTakie warstwowe sałatki zawsze ładnie wyglądają a ja je bardzo lubię. Jedynie solone zamieniam na marynowane. :)
OdpowiedzUsuńPyszne i bardzo zdrowe danie. Uwielbiam tak podanego śledzika. Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ale mi się śledzia zachciało!!!
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
takiej kombinacji to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda, uwielbiam śledzie pod każda postacią.I już znalazłam przepis dla siebie:)
OdpowiedzUsuńpychota!:*) pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię śledzi, ale mój Jurek byłby zachwycony!
OdpowiedzUsuńPodane jest przepięknie!
Wspaniale wygląda ten śledź! Musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, a co najwaznjejsze - przepieknie podane! ;)
OdpowiedzUsuńMozna jesc samymi oczami ;*
Zapraszam : gertrama.blogspot.com
obserwujemy? Daj znac u mnie ;*
Ładnie podane i apetycznie wyglądają , właśnie jestem na etapie śledziowym i ten śledzik pod pierzynką bardzo mi odpowiada ---zrobię wg Twojego przepisu :)) Dzięki za pomysły.....
OdpowiedzUsuńKobieta w zaawansowanej ciąży i śledzik? Połączenie wprost idealne:), poproszę o porcyjkę:) (taką dla dwojga...:P)
OdpowiedzUsuńśledzik na bogato :) bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńSzukałam sałatki śledziowej - coś innego,coś nowego.....i tak trafiłam na Twój blog :) Właśnie zrobiłam ją na tegoroczne Święta - pycha ! Rodzinka już się upomina o powtórkę :)
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo się cieszę. że smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńWygląda przepysznie :) Proszę mi powiedzieć do którego składnika dodaje Pani cukier, sól i pieprz? Bo nie chcę nic popsuć.
OdpowiedzUsuńWitam. Sól, pieprz i cukier przesypałam między kolejnymi warstwami. Uzupełniłam w przepisie. Trzeba próbować, żeby tymi dodatkami nie "zagłuszyć" smaku śledzi. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń