sobota, 1 marca 2014

Śledź pod pierzynką... z warzyw

Koniec karnawału „śledzikiem” się nazywa. Przygotowałam na ten dzień  śledzie na kilka sposobów. Moją pierwszą propozycją są śledzie pod pierzynką z... warzyw i jajek
 
 
Składniki:
4 płaty śledziowe solone
1 cebula  + 1 czerwona
4 ogórki konserwowe
1 duża marchewka
3 buraki
3 ziemniaki
1 jabłko
3 jajka
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
majonez
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
 
Wykonanie:
Śledzie  moczyłam w zimnej wodzie około 3 godziny zmieniając wodę dwukrotnie. Następnie pokroiłam na kawałki. Ziemniaki i buraki umyłam i ugotowałam w mundurkach (w osobnych garnkach). Po wystudzeniu ziemniaki pokroiłam w drobną kosteczkę, a buraki starłam na tarce jarzynowej. Marchewkę ugotowałam, a potem drobno pokroiłam. Jajka ugotowałam na twardo i po przestudzeniu jedno jajko posiekałam, a z dwóch oddzieliłam żółtka od białek i osobno starłam na tarce o drobnych oczkach. Ogórki i cebulę posiekałam.
 
 
 
W przezroczystej, szklanej misce układałam warstwami wszystkie składniki.
Na dnie ułożyłam śledzie, na które położyłam cebulę, oprószyłam pieprzem i posmarowałam cienką warstwą majonezu.
Kolejna warstwa to ziemniaki, marchewka i znów majonez. Dla smaku oprószyłam delikatnie solą. Z solą trzeba ostrożnie, żeby nie przesolić.
Następnie rozłożyłam ogórki, potem buraczki, posypałam szczyptą cukru i ostatni raz posmarowałam majonezem.
 
 
 
Na koniec rozsypałam jajka. Można również lekko oprószyć pieprzem. Końcowy efekt dekoracyjny zależy od Waszej wyobraźni
 

Taka sałatka ze śledziami pod pierzynką z... warzyw  wygląda i ładnie i jest bardzo smaczna. Dla amatorów śledzi to jest alternatywa na podanie śledzi inaczej
 
  
 
 
Mam nadzieję, że tak podane śledzie zasmakują Wam a sposób przygotowania, jak widać nie jest trudny. Przygotujcie i podajcie pięknie  kolorową miskę śledzi z buraczkami, jajkiem.. Życzę SMACZNEGO! Krys
 

32 komentarze:

  1. Super śledziki, uwielbiam je pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, tak. Śledziki, śledziki. Pod każdą postacią. Ładna ta pierzynka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy mam na coś ochotę i zajrzę tutaj, to zawsze coś pysznego znajdę. Takie śledziki to mój przysmak. I właśnie dzisiaj zrobię pod taką pierzynką. Dzięki za przypomnienie. Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowa i te smaki....nasze!!!!!
    Pięknie wygląda!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwielbiamy te śledzie:):)
    Naprawdę pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszna ! i piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiosenne kolory, apetyczne zdjęcie - rewelacja :) Pozdrawiam serdecznie, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkie sałatki śledziowe!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu, trafiłaś na moje ulubione danie. Przygotowuję je przed Wielkanocą, ale także od tak bez okazji. Micha śledzi pod pierzynką znika w migu! A to przecież bomba kaloryczna, ale jaka pyszna! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziekuje za przepis . Kolorowo i samcznie, musze tez sprobowac z tymi skladnikami, ja robie sledziki pod pierzynka tylko z ziemniakami, cebulka i marchewka oraz dodaje jogurt z majonezem, rowniez smakuje. Pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Delicious! Lets follow each other?
    http://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam tak podanego śledzika, pysznie bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  13. Śledzik pod pierzynką jest cudowny, ale u Ciebie widzę go w wersji na bogato i to dopiero musi być smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda ,smacznie!.

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie warstwowe sałatki zawsze ładnie wyglądają a ja je bardzo lubię. Jedynie solone zamieniam na marynowane. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i bardzo zdrowe danie. Uwielbiam tak podanego śledzika. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, ale mi się śledzia zachciało!!!

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie to wygląda, uwielbiam śledzie pod każda postacią.I już znalazłam przepis dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. pychota!:*) pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja nie lubię śledzi, ale mój Jurek byłby zachwycony!
    Podane jest przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale wygląda ten śledź! Musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis, a co najwaznjejsze - przepieknie podane! ;)
    Mozna jesc samymi oczami ;*

    Zapraszam : gertrama.blogspot.com
    obserwujemy? Daj znac u mnie ;*



    OdpowiedzUsuń
  23. Ładnie podane i apetycznie wyglądają , właśnie jestem na etapie śledziowym i ten śledzik pod pierzynką bardzo mi odpowiada ---zrobię wg Twojego przepisu :)) Dzięki za pomysły.....

    OdpowiedzUsuń
  24. Kobieta w zaawansowanej ciąży i śledzik? Połączenie wprost idealne:), poproszę o porcyjkę:) (taką dla dwojga...:P)

    OdpowiedzUsuń
  25. śledzik na bogato :) bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  26. Szukałam sałatki śledziowej - coś innego,coś nowego.....i tak trafiłam na Twój blog :) Właśnie zrobiłam ją na tegoroczne Święta - pycha ! Rodzinka już się upomina o powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę. że smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Wygląda przepysznie :) Proszę mi powiedzieć do którego składnika dodaje Pani cukier, sól i pieprz? Bo nie chcę nic popsuć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Sól, pieprz i cukier przesypałam między kolejnymi warstwami. Uzupełniłam w przepisie. Trzeba próbować, żeby tymi dodatkami nie "zagłuszyć" smaku śledzi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń