sobota, 15 marca 2014

Filety z kurczaka zawijane w szynce

Na dzisiejszy obiad wybrałam filety z kurczaka, które zawinęłam w szynkę, co miało podnieść smak delikatnego mięsa i pozostawić go bardziej soczystym. Myślę, że mój wybór okazał się trafny, bo obiad bardzo smakował a sposób podania mięsa w delikatnie wędzonej szynce okazał się strzałem w 10.
 

 Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
łyżeczka mielonej ostrej papryki
8 cienkich plasterków szynki
1 – 2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
1 duża cukinia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z połowy cytryny
 
Wykonanie:
Filety po opłukaniu i osuszeniu podsmażyłam na złocisty kolor na rozgrzanej oliwie.  Po wyjęciu z patelni posoliłam, obsypałam papryką i rozmarynem. Plasterki szynki rozłożyłam po 2 sztuki i zawinęłam w nie filety z kurczaka.
 

Marchewkę, seler i cukinię po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie słupki, cebulę w drobną kosteczkę a czosnek posiekałam. Koncentrat pomidorowy wymieszałam z winem.
Cebulę wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypałam warzywa i czosnek. Wymieszałam, podsmażyłam, wlałam koncentrat pomidorowy z winem. Przyprawiłam do smaku solą i papryką. Wymieszałam.
 
 

Filety  ułożyłam na warzywach, przykryłam przykrywką i zostawiłam na małym gazie na 15 minut. Po tym czasie mięso wyjęłam i odłożyłam a do warzyw dodałam skórkę z cytryny i natkę.
 
 
 
Na półmisku wyłożyłam warzywa a na wierzchu mięso.
 
 
  
 
 
Bardzo smaczna potrawa, którą bardzo szybko się przygotowuje. Zajęło mi to w sumie niecałą godzinę. Polecam jako danie obiadowe, jak również na elegancką kolację. Życzę SMACZNEGO! Krys

 

36 komentarzy:

  1. Krysiu, zaręczam zasiadłabym z Twoja rodziną do stołu. Kurczak wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki zestaw to dla mnie akurat na dzisiejszy obiad. Mam szynkę parmeńską. Czy będzie się nadawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, że szynka parmeńska będzie się nadawać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Krysiu pięknie przygotowane- warzywa tak równiutko pokrojone- cudnie:)
    Już wyobrażam sobie jak musiało być pysznie!!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo elegancko podałaś ten obiad. Wezmę pod uwagę przy planowaniu obiadu świątecznego przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak podanego kuraka jeszcze nie jadłam, ciekawe połączenie nie powiem :)
    Zazwyczaj pakowałam mu szynkę do środka, spróbujemy na zewnątrz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie, zastanawiałam się co jutro na obiad zrobić, a już wiem, dziękuje Krysiu:):)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale prezentują się na warzywach, aż chce sie nabrać na talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, jutro będziemy u córki na obiedzie, który chcemy wspólnie przygotować. Fantastyczny przepis Dziękuję. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności! :) Super wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają przepysznie, aż ślinotoku dostałam , na pewno są soczyste

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na obiad - wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na bogato, smakowicie wygląda taki kurczak :) Świetnie gotujesz Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obiadek palce lizać, piersi w szynce są pyszne i takie aromatyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie ,to prawdziwa uczta!!.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedno z moich ulubionych dań obiadowych - mój tato dosyć często je przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I jak zwykłego kurczaka można zamienić w wykwintne danie :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. no i zupełnie inaczej wyglądają piersi kurczaka :))) całkiem smakowicie :)
    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja dzisiaj miałam karkówkę, ale narobiłaś mi ochoty na kurczaka - i to w środku nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda przepysznie, jeśli pozwolisz Krysiu, to skorzystam z Twojego przepisu i dziś to pyszne danie zagości u mnie na obiad :-)
    Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zrobisz. Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. robiłam ich w niedziele i są przepyszne, wszystkim bardzo smakowało :-)

      Usuń
  20. Pyszny obiadek będę miała na dziś :D Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie Beatko. Dobry wybór. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Mniam, te twoje kotleciki wyglądają pysznie :). Wprost idealne na niedzielny obiad. Śmiało można powiedzieć, że z czegoś prostego może powstać coś wykwintnego, i nie trzeba się mocno wykosztować :).

    OdpowiedzUsuń
  22. Smacznie, oj smacznie :) Super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. świetny przepis ,ale mi smaku narobiłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda przepysznie :) Z chęcią bym zrobiła to danie, tylko mam pytanie: Czym można zastąpić wino? Ponieważ żadne z naszych domowników nie przepada za posmakiem wina :(, a tak apetycznie wygląda..., proszę o jakąś podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie wina nie zastępuje się. Albo się go dodaje do smaku, albo nie. Można go po prostu pominąć. Można dodać np. wywar z warzyw, żeby rozrzedzić. Ja podałam taki przepis z winem, bo podnosi walory smakowe. Ale rozumiem, że nie każdy to lubi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Jak pysznie wiosennie tutaj u Ciebie :) Obiad pełen kolorów, zdrowy i przepyszny - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  26. U Ciebie Krysiu jak zawsze pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Super pomysł , muszę koniecznie wypróbować ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń